OM SPEJDERCENTRET

Assenbæk
Assenbæk kendes helt tilbage fra 1537, hvor der blev bygget en vandmølle, der kunne male bøndernes korn. Der har været mølledrift indtil begyndelsen af dette århundrede, hvor Assenbæk i en årrække var gartneri og planteskole.

I 1964 blev Assenbæk købt af Sct. Georgs Gilderne i Varde og Esbjerg med tanke for spejderlejre. Ca. 5 år efter bad ejerne en gruppe seniorspejdere om at opbygge et egentligt spejdercenter; Spejdercentret Assenbækmølle. Disse senior spejdere blev senere mere kendt som Drejerne. Siden da har centret fungeret som et trekorpscenter, med udvikling af ideer, bygning af faciliteter, fornyelser i aktiviteter m.m.

Nu, mere end 40 år efter, er Assenbækmølle stadig et veldrevet og aktivt spejdercenter, der kan tilbyde spejdere fra ind- og udland gode oplevelser på lejre året rundt.
Hvorfor "Drejere"?
I det 18. århundrede var Drejerne de unge mænd, som i deres arbejde ved Vesterhavet bl.a. sørgede for madding til fiskekrogene og reparationer af net og fiskerbåde.
Drejerne var i en form for "lære", hvor de skulle bevise at de kunne klare fiskeriet, før de evt. kom med de store robåde på rigtigt havfiskeri. Herunder skulle der fanges sild til madding for havfiskeriet. Det foregik tæt på kysten og gerne i fjorde f.eks. Ringkøbing fjord. Stimerne går undertiden tæt på kysten. Her blev der så sejlet et net ud omkring stimen med en båd, lige som et vod. Derefter blev fangsten trukket op på land af Drejere inde på kysten. For-Drejeren sørgede for at der blev trukket på det rette tidspunkt. Af arbejdet med at "dreje" vod omkring stimerne opstod begrebet "drejere"

Da vi, som centermedarbejdere, sørger for materialer og står til rådighed for jer, der benytter centret, kalder vi os Drejere.
Drejerne
Der er i dag ca. 30 Drejere tilknyttet Spejdercentret Assenbækmølle. Drejerne kommer fra hele landet og bruger Spejdercentret Assenbækmølle til at få nogle udfordringer, som ligger ud over det normale senior / rover arbejde. De fleste Drejere er aktive spejdere i deres lokale distrikt eller division.
Arbejdet på Assenbæk er frivilligt og ulønnet. Det betyder, at det kun er de folk, der virkelig brænder for centret og spejderarbejdet, som har lyst til at komme på Assenbæk. Alle beslutninger foretages i fællesskab, og Spejdercentret Assenbækmølle er således et produkt af den Drejerstab der driver centret lige nu.
Kort over området
kort over assenbæk


Kørselsvejledning
Offentlig Transport
Der er forbindelse med ARRIVA's regionaltoge til Tistrup Station på strækningen mellem Esbjerg og Struer. Fra stationen er der 3 km at gå ud til centret.

Link til arriva.dk
Link til rejseplanen.dk


Vis Spejdercentret Assenbækmølle på et større kort

Privat Transport
Det er muligt for busser at komme helt frem til Spejdercentret Assenbækmølle. Der er ved centret en parkeringsplads til motorkøretøjer, campingvogne og cykler. (På selve lejrområdet ses helst ingen trafik.)

Det er nemt at finde Spejdercentret Assenbækmølle. Det ligger mellem landsbyen Hodde og stationsbyen Tistrup tæt ved hovedvej 12.
Fra Hodde og Tistrup er der skilte til centret.

Link til degulesider.dk
  • top
  • Sidst opdateret d. 03.12.2012

    ASSENBÆKMØLLE - ET TREKORPSCENTER